Det at have en dårlig nat søn er noget mange danskere kender til, og at have en enkelt eller to nætter, hvor man ikke sover godt, er i sig selv ikke et problem. Dog kan det fører til en del problemer, hvis det er noget man oplever ofte. Hvis man bliver ved med at have en dårlig nattesøvn, fører det ofte til koncentrations problemer, produktiviteten bliver også nedsat, og dårlig nattesøvn kan også påvirke ens humør negativt.
Alt dette har en stor betydning for ens livskvalitet. Hvis du står i den situation at du har problemer med at sove, og det har påvirket dit liv negativt, så kan du her finde 5 gode råd til hvordan du får en god nattesøvn.
1. Ingen skærme
For mange med søvnproblemer viser det sig at mange bruger skærmen lige inden sengetid. Det kan være at du også gør dette, hvis det er situationen, så bør du prøve at stoppe med at bruge skærmen mindst 30 minutter inden du går i seng. Dette gælder alle typer af skærme, så telefon, tablet, fjernsynet, eller hvad det ellers er du går og bruger. Det at bruge skærmen viser sig at påvirke ens søvn negativt.
Grunden til dette er ofte at skærmen får tankerne til at gå løs, hjernen bliver holdt i gang, og der bliver brugt meget energi på at fokusere og holde sig vågen, mens man bruger skærmen. Dette gør at det er svært at falde til ro, når man så endelig vælger at gå i seng, og derfor bliver man holdt vågen, eller får ikke sovet ordentligt, hvis man falder i søvn. Derfor bør du stoppe med at bruge skærmen mindst 30 minutter inden du går i seng.
2. Ingen alkohol
Noget andet som er med til at påvirke søvnen negativt er alkohol. Hvis du derfor har problemer med at sove, så bør du undgå alkohol inden sengetid. Et lille glas af alkohol er ikke et problem, men du drikker større mængder af alkohol inden du går i seng, er der en større chance for at du vil få en urolig nat, hvor du vågner ofte. Grunden til at alkoholen påvirker din søvn negativt, er grundet at kroppen konstant arbejder på at skabe et sundt og stabilt indre miljø, og alkohol er med til at forstyrre denne indre stabilitet.
Dette er med til at gøre kroppen urolig, hvorpå du vil få en dårlige nattesøvn. Derfor bør du undgå alkohol inden sengetid for at forbedre din chance for at få en god nats søvn.
3. Fast søvnrytme
Når det gælder bliver søvnig udsætter kroppen melatonin, hvilket er det søvnhormon, som kontrollerer ens søvnmønster. Melatonin fungere lidt som et indre ur, og fortæller kroppen hvornår det er tid til at sove, men dette fungerer kun, hvis der er en fast rytme på din søvn rutine. Hvis ikke du har det, udsætter kroppen ikke melatonin, når du er klar til at sove, og derfor har du svært ved at falde i søvn. Det er derfor vigtigt at du har en fast søvnrytme, og rutine inden du går i seng.
Dette betyder at du helst skal gå i seng omkring den samme tid hver aften, og stå op samme tid dagen efter. Hvis du gør dette vil din krop vide hvornår den skal udsætte melatonin, hvilket vil gøre det nemmere for dig at falde i søvn, og du vil sove bedre om natten.
4. Kugledyne
Hvis du har prøvet en masse forskellige ting, men intet virker til at have en effekt på din søvn, og du stadig sover dårligt, så kan det være en idé for dig at prøve en kugledyne. Forskning har vist at denne dyne har en positiv effekt på ens søvn, og det gør det nemmere for at falde i søvn, og sove natten igennem. Der er en god grund til at denne dyne har denne effekt. Det viser sig at vægten af kugledynen får din krop til at udskille både serotonin og melatonin.
Igen melatonin er det hormon, som er med til at styre hvornår du føler dig søvnig, og gør det nemmere for dig at falde i søvn. Serotonin er ofte forbundet med fornemmelsen af glæde og veltilpassethed. Det er en neurotransmitter, og er faktisk også med til at påvirke din søvn. Når kroppen udskiller melatonin og serotonin får du fornemmelsen af at du bliver søvnig, men det skaber også en fornemmelse af tryghed. Hvilket er med til at det bliver nemmere for dig at sove, og du kommer til at vågne op mere forfrisket og tilpas.
5. Ingen motion eller krævende aktiviteter
Noget som også er med til at man har problemer med at falde i søvn er at være aktiv og udføre krævende aktiviteter inden man lægger sig til at sove. I sig selv er der ikke noget problem med at dyrke motion eller udføre krævende aktivitet, når det bliver gjort på det rigtige tidspunkt af døgnet. Når det bliver gjort lige inden sengetid, er det svært for kroppen at falde til ro, og der for er det ikke nemt at falde i søvn. Hvis du er en aktiv person, og dyrker en masse motion, så bør du gøre dette tidligere på dagen, hvor det ikke vil gå ind at påvirke din søvn.
Kroppen skal nemlig have lov til at falde til ro inden, da dette vil gøre det meget nemmere for dig at falde i søvn, og få en god nattesøvn.